Unkarinvizsla
Unkarinvizsla, eli tutummin vizsla, kuuluu FCI:n ryhmään 7 seisovat lintukoirat ja tämän
alaryhmään mannermaiset kanakoirat. Se on monikäyttöinen metsästyskoira, jota pääsääntöisesti käytetään seisovana lintukoirana kanalintujen metsästyksessä, sekä noutavana koirana esimerkiksi kyyhky- ja vesilintujahdissa. Vizsla sopii mainiosti myös pienpetojen pyyntiin.
​
Vizslan tulee toimia metsästyksellisesti niin aukeassa maastossa, metsässä kuin vedessä. Rodulle tyypillisiä ominaisuuksia ovat erinomainen hajuaisti, kiinteä seisonta, innokas nouto ja suuri halukkuus yhteistyöhön.
​
Vizslat ovat ystävällisiä ja kohtuullisen helppoja kouluttaa. Ne kiintyvät syvästi omistajiinsa ja
tervehtivät ihmisiä iloisesti, etenkin jos nämä ovat entuudestaan tuttuja. Omistajan tullessa kotiin vizsla tarjoaa riehakkaan tervetuliaisseremonian, johon kuuluu olennaisena osana lahjat sukkien, kenkien tai lelujen muodossa, joita vizsla tykkää kanniskella suussaan. Vizsla ei ole syntyessään niin miellyttämisen haluinen kuin esimerkiksi useat noutajat ja paimenkoirat, mutta oikeissa käsissä se oppii ja tekee melkein mitä tahansa. Vizslan koulutuksessa tärkeintä on luoda hyvä suhde ja saada se haluamaan tehdä yhteistyötä.
​
Unkarinvizsla on aktiivinen koira. Se vaatii paljon liikuntaa ja älyllistä tekemistä pysyäkseen
hyvässä kunnossa ja tasapainoisena. Vilkkaalle Vizslalle kannattaa opettaa myös rauhoittuminen. Rotu sopiikin hyvin ihmiselle, joka pitää ulkoilusta, retkeilystä, metsästyksestä tai on muuten aktiivinen liikkuja, ja toivoo koiran olevan mukana kaikessa. Riittävästi liikuntaa, aktivointia ja rodunomaista tekemistä saava vizsla on kotona rauhallinen. Jatkuva riehuminen sisätiloissa ja kodin tuhoaminen kertoo turhautumisesta ja liian vähäisestä liikunnasta.
Vizslat jaotellaan karvanlaatunsa perusteella lyhyt- ja karkeakarvaisiin rotuihin.
Lyhytkarvainen unkarinvizsla
rotukoodi 57
Lyhytkarvainen unkarinvizsla on keskikokoinen seisova lintukoira, jolla on lyhyt sämpylänkeltainen karvapeite. Kuiva ja hoikka ruumiinrakenne ilmentävät kauneuden ja voiman tasapainoa, mikä tekee yleisilmeestä jalon ja atleettisen.
​
Lyhytkarvaisen unkarinvizslan turkki on lyhyt ja tiivis, karkean ja kovan tuntuinen, sekä likaa
hylkivä. Ainoastaan päässä ja korvissa karva on silkkisen pehmeää. Vizslalla ei ole lainkaan
aluskarvaa. Turkin paras ominaisuus onkin sen huoltovapaus ja helppous. Koiraa tarvitsee pestä vain harvoin, eli silloin, kun se todella on likainen. Karva itsessään hylkii likaa melko tehokkaasti, ja kuivunut lika karisee nopeasti. Lyhyen ja aluskarvattoman turkin kääntöpuoli on sen heikko lämmöneristävyys kylmissä olosuhteissa. Sen vuoksi kovalla pakkasella koiran suurimmat lihakset tulisi suojata kylmältä lihasjumien välttämiseksi.
​
Lyhytkarvainen unkarinvizsla on luonteeltaan eloisa, ystävällinen ja helposti koulutettava. Rotu on silmiinpistävän halukas tekemään yhteistyötä omistajansa kanssa. Se ei siedä karkeaa kohtelua, olematta kuitenkaan aggressiivinen tai arka. Yleisesti vizslat ovat rohkeita ja lempeitä koiria.
​
Vizsla on koira, joka oikein motivoituna ja koulutettuna tekee omistajansa eteen melkein mitä
tahansa. Se on luotettava, tottelevainen ja äärimmäisen lojaali. Luonnetta ja koulutettavuutta ei tule kuitenkaan verrata palveluskoirarotujen, kuten noutajat tai paimenkoirat,
miellyttämishalukkuuteen. Vaikka vizsla on suhteellisen helppo kouluttaa, sen alkuperäinen käyttötarkoitus metsästyskoirana tekee siitä sisukkaan, jääräpäisen ja rohkean. Nämä
ominaisuudet voidaan koulutuksessa ymmärtää väärin, ja niitä yritetään helposti kitkeä pois,
vaikka ne ovat juuri niitä tärkeitä metsästyskoiran ominaisuuksia. Vizslaa koulutetaan älyllä, ei
pelolla, lempeästi mutta määrätietoisesti.
​
Vizslaa harkitsevan kannattaakin miettiä tarkkaan, miksi juuri vizsla. Rotu on äärimmäisen hyvä valinta silloin, kun päätöstä ei tehdä vain ulkonäkö- ja luonnesyistä, vaan myös käyttötarkoituksen mukaan. Uuden omistajan ei tarvitse valmiiksi tietää kaikkea rodunomaisista harrastuksista tai metsästyksestä, tärkeintä on asenne ja halu oppia itse uutta, ja samalla tarjota koiralleen rodunomaista tekemistä. Suomen Unkarinvizslat ry:n tarkoitus onkin tarjota uusille ja vanhoille harrastajille tietoa, koulutuksia, sekä madaltaa kynnystä lähteä mukaan uuden harrastuksen pariin.
Karkeakarvainen unkarinvizsla
rotukoodi 239
Karkeakarvainen unkarinvizsla on eloisa, kuiva ja sporttinen metsästyskoira, jolla on karkea sämpylänkeltainen turkki. Karkeakarvainen unkarinvizsla on rakenteeltaan lyhytkarvaista vizslaa vankempi. Olemus kuvastaa monipuolisen seisojan ominaisuuksia: kestävyyttä, työskentelykykyä ja vaatimattomuutta.
​
Karkeakarvainen unkarinvizsla on nimensä mukaisesti turkin ominaisuuksiltaan karkea. Peitinkarva on 2-3 cm pitkää ja aluskarva on tiheä ja vettä hylkivä. Paksumpi ja pidempi karva ei saa kuitenkaan häivyttää rungon ääriviivoja. Karkeakarvainen vizsla on lyhytkarvaista versiota säänkestävämpi lämmittävän alusvillan vuoksi. Turkki on helppohoitoinen, muttei täysin huoltovapaa.
​
Rotutyypillisesti karkeakarvaisen unkarinvizslan tulee vastata lyhytkarvaista vizslaa lukuun ottamatta hieman raskaampaa luustoa ja karkeampaa karvaa. Se on omistajaansa kiintyvä, helposti koulutettava, oppivainen koira, joka ei siedä karkeaa käsittelyä. Työskennellessään karkeakarvainen vizsla pitää yhteyttä omistajaansa, se on sinnikäs ja periksi antamaton ja sillä on loistava hajuaisti ja kiinteä seisonta. Karkeakarvaista vizslaa pidetään lyhytkarvaista vizslaa
vahvatahtoisempana, mikä tekee siitä myös uskaliaan ja sitkeän metsästäjän. Pelokkuus tai arkuus eivät ole suositeltavia ominaisuuksia, eikä pelokkaita koiria tulisi käyttää jalostuksessa. Karkeakarvaista vizslaa koulutetaan kuten lyhytkarvaista: älyllä, lempeydellä ja määrätietoisuudella.
Karkeakarvaisia vizsloja on Suomessa vähemmän kuin lyhytkarvaisia vizsloja. Molempien suosio on ollut useamman vuoden tasaisessa nousussa. Karkeakarvaisen unkarinvizslan kasvatustyö on pienimuotoista, ja rodun kasvattajat pyrkivät pitämään rodun metsästäjien käsissä.
​
Pentueita syntyy Suomeen varsin vähän, keskimäärin 1–2 vuodessa (2020). Osa Suomessa rekisteröitävistä karkeakarvaisista unkarinvizsloista on tuontikoiria.